Tarinamme
Villa Laitniemen pitkä historia
Villa Laitniemen historia ulottuu yli 300 vuoden taakse. Villa sijaitsee Taipalsaaren Kattelussaaressa Vehkataipaleen kylässä. Kattelussaari tunnetaan jo ensimmäisistä Taipalsaarta käsittelevistä kirjoitetuista lähteistä 1500-luvun puolivälistä, joten on todennäköistä, että saaressa on ollut pysyvää asutusta jo keskiajalla. Vanhin käytettävissä oleva Taipalsaaren asutusta kuvaava kartta on vuodelta 1746 ja siihen on kuvattu kolme varmaa asuinpaikkaa: kaksi taloa ja lisäksi torppa saaren lounaisosassa, nykyisen Laitniemen paikalla. Päiväämättömään, oletettavasti 1700-luvulta peräisin olevaan, varsin suurpiirteiseen venäläiseen karttaan on kuvattu viisi talonpaikkaa ja myös Laitniemen torppa eli nykyinen Villa Laitniemi.Villa Laitniemen nykyisen rakennuksen päätupa on rakennettu vuonna 1885. Tämä vuosiluku on kaiverrettu päätuvan kurkihirteen. Edellinen isäntä Aleksanteri Maijanen oli kuollut vuonna 1884, joten luultavasti hänen leskensä Eeva Maijanen on rakennuksen viimeistellyt. Aleksanterin ja Eevan vanhin poika Antti Maijanen Johanna puolisonsa kanssa laajensi rakennusta 1905 kahden huoneella, jotka edelleen toimivat makuuhuoneina Villa Laitniemessä.
Torpparilaki ja Maijasen suvun elämänvaiheet
Vuonna 1918 tuli voimaan torpparilaki, joka todennäköisesti mahdollisti myös Maijasen suvun lunastamaan tilan omistukseensa. Arki oli raskasta. Maata viljeltiin, karjaa kasvatettiin ja tehtiin metsätöitä, jotta niin verot kuin välttämättömät tarvikkeet elämiseen saatiin hankittua. Tarinan mukaan Johanna-rouva souti useamman kerran viikossa Lappeenrantaan myymään saaliksi saatua tuoretta kalaa. Nälän tunne oli arkipäivää. Tarina kertoo Antin ja lasten tähystäneen Villa Laitniemen rannalla Johanna-rouvan paluuta, koska usein Antti lapsineen kalasti Johannalta salaa tämän ollessa kalan myyntimatkallaan ja he söivät saaliin itse. Johannan mielestä kaikki liikenevä kala piti yrittää myydä torilla ja vähempikin määrä kalaa riitti hänen mielestään perheelle hyvin. Johannan kerrotaan olleen muutenkin emäntä, joka piti sekä Antin että lapset tiukasti kurissa ja nuhteessa.
Antin ja Johannan kuoltua laajat pelto, saari ja metsäalueet jaettiin heidän lapsilleen. Nykyisten omistajien isoisä peri mm. upeat Päihäniemen hiekkarannat, jonne on Villa Laitniemestä matkaa noin viisi kilometriä. Tuonne pitkälle Kattelussaareen ei ollut tietä ja veroa piti alueesta kuitenkin maksaa. Verot katettiin joka talvisilla metsätöillä, jotka tehtiin hevosilla. Koska työ oli erittäin raskasta puuttuvan tien takia, möi isoisä nuo hulppeat alueet suurelle metsäyhtiölle ja sai vastineeksi omaan 25m2 saarimökkiinsä laudat sekä rahat ompelukoneeseen. Tuon ompelukoneen voit nähdä Villa Laitniemen eteisessä. Ompelukoneen yläpuolelta löydät myös vuodelta 1877 peräisin olevan isännän/rengin kaapin.
Salpalinjan historiaa ja 1800-luvun hirsihuvilan modernia tunnelmaa
Toisen maailman sodan melskeet ovat myös koskettaneet Villa Laitniemeä. Välirauhan aikaan täällä asui armeijan komppania, jonka korkea-arvoisimmat upseerit asustivat päärakennuksessa, aliupseerit piharakennuksissa ja sotilaat teltoissa. Villa Laitniemen tontilla kulkee juoksuhauta, joka on osa maailman toiseksi suurinta rakennusprojektia Salpalinjaa. Juoksuhauta-alue on museoviraston suojelema kuten on myös Villa Laitniemen rakennukset ja pihapiiri.
Salpalinja on Suomenlahdelta Petsamoon ulottuva puolustusasema. Linja rakennettiin Suomen itärajan turvaksi talvisodan jälkeen vuosina 1940-1941 ja 1944, kun Suomi oli menettänyt itärajan puolustukselle edulliset maastot rajan siirtyessä lännemmäksi.1200 km pitkä Salpalinja on yksi vahvimmista ja parhaiten säilyneistä toisen maailmasodan aikaisista linnoitusketjuista Euroopassa. Salpalinjamuseon löydät reilun tunnin ajomatkan päästä Miehikkälästä.
1970-luvulla viimeiset lehmät muuttivat pois pihapiirin navetasta ja sen jälkeen talo toimi kesäasuntona. Talon keltainen väri muuttui punaiseksi ja punaisessa tuvassa vietettiin niitä kaikkien tuntemia pitkiä ja lämpöisiä 70-luvun kesiä.
2020-luvun alussa huomattiin, että talo kaipasi kipeästi kunnostusta, jos se haluttaisiin säilyttää vielä toiset 150 vuotta. Osa päärakennuksen ja saunan hirsistä vaihdettiin, katto, ulkoverhoilu, lämmitysjärjestelmä, käyttövesijärjestelmä ja sähkö uusittiin. Nykyinen isäntä on yhdessä paikallisen kirvesmiehen ja puusepän kanssa toteuttanut käsityönä talon peruskorjauksen. Suurena apuna työssä ovat olleet paikalliset asiantuntijat ja osaajat. Talon ulkoasu on suunniteltu yhteistyössä museoviraston kanssa ja mm. alkuperäinen keltainen värikin on palautettu. Perusparannustyöt kestivät kolme vuotta 2021-2024.
Villa Laitniemi tarjoaa 1885 rakennetun hirsihuvilan lämpimän ja historiallisen tunnelman modernein ja nykyaikaisin mukavuuksin. Keittiöstä löytyvät erittäin laadukkaat kodinkoneet ja 10-12 hengen ruokapöytä seurueen yhteisiin illallisiin tai työyhteisön kokouksia varten. Keittiö/olohuoneesta löytyy myös takka, joka luo lämmintä tunnelmaa ja jonka äärelle on mukava istahtaa rentoutumaan ruokaa odotellessa tai saunan löylyjen jälkeen. Huvilan sisustus on onnistunut kokonaisuus uutta ja vanhaa. Villa Laitniemestä löydät myös antiikkia ja historiallisia huonekaluja eri vuosikymmenilta jopa 150 vuoden takaa. Pääset kurkistamaan Suomen historiaan samalla, kun vietät mukavaa ja modernia lomaa.
Tule sinäkin Villa Laitniemeen ja olemaan osa sen vaiherikasta ja pitkää historiaa.